Dziś: 9 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Maria, Marceli, Dymitr

Prosimy o 1% podatku na dzieła miłosierdzia Caritas

Podejmując wyzwania jakie niesie bieżący czas Caritas Diecezji Kieleckiej stara się nieustannie służyć bliźniemu. Pomagamy osobom zagrożonym koronawirusem, szczególnie chorym i starszym, wspieramy niepełnosprawnych, bezdomnych i ubogich. Dzięki pomocy darczyńców prowadzimy hospicja, domy opieki, świetlice środowiskowe, schroniska dla bezdomnych i stołówki charytatywne.

czytaj całość ...Prosimy o 1% podatku na dzieła miłosierdzia Caritas

Wielkopostne zamyślenia ekologiczne, czyli rEKOlekcje

Zapraszamy na trzydniowe internetowe rekolekcje rEKO! „Ale klimat - zamyślenia wielkopostne nad światem”.  Prowadzone będą w dniach 6-8 kwietnia o godz. 18.30 w  mediach społecznościowych. Wielki Post to zawsze czas refleksji, przemiany, postanowień. W tym roku zaskoczyła nas rzeczywistość.

czytaj całość ...Wielkopostne zamyślenia ekologiczne, czyli rEKOlekcje

Komunikat Caritas Kieleckiej w sprawie pomocy w czasie epidemii

Caritas Diecezji Kieleckiej w okresie zagrożenia koronawirusem sprawuje opiekę nad grupą ponad 2000 osób starszych i przewlekle chorych.  Niemal 650 z tych osób przebywa w placówkach całodobowych takich jak: domy pomocy społecznej, zakłady opiekuńczo-lecznicze, hospicja, schroniska dla bezdomnych i szereg innych placówek opiekuńczych, dla których Caritas zapewnia pełne utrzymanie i opiekę.

czytaj całość ...Komunikat Caritas Kieleckiej w sprawie pomocy w czasie epidemii

Pomoc dla Seniora

W sytuacji zagrożenia koronawirusem w szczególnie trudnej sytuacji znalazły się osoby starsze, chore, samotne i bezdomne. Nie wolno nam o nich zapomnieć. W odpowiedzi na to wyzwanie Caritas Diecezji Kieleckiej włącza się w program #PomocDlaSeniora zainicjowany przez Caritas Polska. Z własnych środków oraz dzięki wsparciu Caritas Polska przygotowujemy paczki z żywnością dla potrzebujących.

czytaj całość ...Pomoc dla Seniora

Nie możemy zapomnieć o potrzebujących

Kardynał Konrad Krajewski 11 marca br. powiedział: "w tych dniach pojawia się ryzyko myślenia tylko o sobie samych. A ubodzy? Dla nich wszystko jest trudniejsze. Nie możemy i nie wolno nam zapomnieć o wyciągnięciu ręki do tych, którzy potrzebują pomocy". Te słowa przypominają, że w czasach pandemii koronawirusa istnieje pilna potrzeba otoczenia wsparciem potrzebujących.

czytaj całość ...Nie możemy zapomnieć o potrzebujących

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL