Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas w Przystanku Historia

W Centrum Edukacyjnym Instytutu Pamięci Narodowej Przystanek Historia w Kielcach w dniu 17 września 2018 roku Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała konferencję szkoleniową dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Wzięło w nim udział 50 nauczycieli ze szkół podstawowych i średnich.

czytaj całość ...Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas w Przystanku Historia

Kadra kolonii Caritas podsumowała turnusy

Ośrodek Eko-Wypoczynek w Kaczynie w sobotę 15 września 2018 r. gościł kadrę Wakacyjnej Akcji Caritas Diecezji Kieleckiej. Przybyli na nie kierownicy, duszpasterze wychowawcy i pielęgniarki. Spotkanie rozpoczęła  wspólna kawa i rozmowy. Następnie każdy turnus zaprezentował swoje dokonania kolonijne. Uśmiechom nie było końca.

czytaj całość ...Kadra kolonii Caritas podsumowała turnusy

"Młodzi patrioci" w Warszawie

W dniu 13 września 2018 r. ok. 50-osobowa grupa członków Szkolnych Kół Caritas Diecezji Kieleckiej wraz z koordynatorem Diecezjalnego Centrum Wolontariatu Damianem Zegadło udała się na wycieczkę edukacyjną do Warszawy. Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu „Wesprzyj Patriotę – Bądź Patriotą”.

czytaj całość ..."Młodzi patrioci" w Warszawie

Zbiórka żywności dla osób starszych

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 21 – 22 września 2018 r. organizuje zbiórkę żywności pn.  „Kromka chleba dla sąsiada”. Jest to ogólnopolska akcja, której celem jest wsparcie osób starszych, samotnych i potrzebujących. Zbiórka odbędzie się  w wybranych sklepach Biedronka w piątek (21.09)  od godz. 15 do 20 oraz w sobotę (22.09) w godz. 9 – 19. w Kielcach i innych miastach diecezji. Akcję przeprowadzą wolontariusze z Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas.

czytaj całość ...Zbiórka żywności dla osób starszych

Festyn integracyjny w Sędziszowie

W piękny, słoneczny dzień 12 września br. w Bazie Turystyczno–Kulturalno-Rekreacyjnej w Sędziszowie odbył się Festyn pn. „Integracja dla Niepodległej”. W wydarzeniu uczestniczyły placówki Caritas Diecezji Kieleckiej działające na rzecz osób chorych i niepełnosprawnych: Środowiskowe Domy Samopomocy z Kielc, Miechowa, Mniowa, Proszowic, Świniar i Sędziszowa, Warsztaty Terapii Zajęciowej z Piasku Wielkiego i Ostrowa, Dom Pomocy Społecznej z Rudek i Dzienny Dom Opieki Medycznej z Kielc.

czytaj całość ...Festyn integracyjny w Sędziszowie

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL