Dziś: 14 Grudzień 2018    |    Imieniny: Alfred, Izydor

Ponad 19 ton żywności w zbiórce „Tak. Pomagam”

Rekordową ilość 19 337,52 kg żywności zebrano podczas zbiórki żywności przeprowadzonej przez Caritas Diecezji Kieleckiej w ramach ogólnopolskiej akcji  „Tak. Pomagam” w dniach 07 – 08 grudnia 2018 r. W zbiórkę zaangażowało się ok. 1200 wolontariuszy z Parafialnych i Szkolnych i Kół Caritas oraz nauczyciele szkół i pracownicy Caritas.

czytaj całość ...Ponad 19 ton żywności w zbiórce „Tak. Pomagam”

Rusza nabór uczestników do projektu pn. „Standardy w zakresie mieszkalnictwa wspomaganego..."

Caritas Diecezji Kieleckiej ogłasza nabór uczestników do realizacji projektu pn. „Standardy w zakresie mieszkalnictwa wspomaganego dla osób chorujących psychicznie po wielokrotnych pobytach w szpitalu psychiatrycznym”.

czytaj całość ...Rusza nabór uczestników do projektu pn. „Standardy w zakresie..."

Z Radiem Kielce dla dzieci z Ogniska Wychowawczego w Jędrzejowie

Po raz 16.  Polskie Radio Kielce przed Świętami Bożego Narodzenia prowadzi akcję charytatywną "Choinka pod choinkę". W tym roku partnerem jest Caritas Diecezji Kieleckiej. Celem akcji jest zbiórka środków na remont placu zabaw dla dzieci z Ogniska Wychowawczego Caritas w Jędrzejowie.

czytaj całość ...Z Radiem Kielce dla dzieci z Ogniska Wychowawczego w Jędrzejowie

XV Ogólnopolska Zbiórka Żywności pod hasłem Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności  w ramach ogólnopolskiej akcji „Tak. Pomagam”. Zbiórka odbędzie się w dniach 7-8 grudnia  2018 r.  (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 70-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, sklepy Euro, Tesco, Lidl.

czytaj całość ...XV Ogólnopolska Zbiórka Żywności pod hasłem Tak. Pomagam!

Świeca, która tworzy Polską Wigilię

Z rozpoczęciem adwentu Caritas w Polsce po raz 25. prowadzi Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. W jubileuszowym roku akcja realizowana jest pod hasłem: „Świeca, która tworzy Polską Wigilię”. W pierwszej edycji tej akcji w 1994 r. uczestniczyło kilkanaście Caritas diecezjalnych, w tym Caritas Kielecka. Z czasem płomień świecy wigilijnej ogarnął cały kraj i nabrał wymiaru ekumenicznego. Świeca Caritas stała się nieodłącznym elementem przeżywania Wigilii, jest symbolem miłości i namacalnym znakiem otwartości na potrzebujących.

czytaj całość ...Świeca, która tworzy Polską Wigilię

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL