Dziś: 19 Październik 2017    |    Imieniny: Piotra, Michała, Ziemowita

"Wstań z kanapy..." - turnus w Pogorzelicy zakończony

W dniach 15-28 lipca 2017 roku odbył się obóz kolonijny w Pogorzelicy zorganizowany przez Caritas Diecezji Kieleckiej w ramach projektu "Wstań z kanapy, załóż buty wyczynowe".

W wypoczynku wzięło udział 90 dzieci z terenu diecezji kieleckiej. Całość podejmowanych działań wychowawczych precyzował autorski program kolonijny opracowany przez wolontariuszy. Bazował on na nauczaniu św. Jana Pawła II odnośnie rodziny. Wokół tematu dnia odbywały się zajęcia profilaktyczne. Wszystkie treści były przekazywane za pomocą edukacji pozaformalnej (warsztaty, gry symulacyjne, zadania specjalne itd.). Plan dnia był wypełniony różnymi propozycjami działań, m.in.: warsztaty hobbystyczne (plastyczne, teatralne, muzyczne, turystyczne, prace ręczne i inne), zabawy integracyjne, metody aktywizujące.

Istotnym elementem programu były także działania rekreacyjno-turystyczne. W ich ramach zrealizowano wycieczki piesze i autokarowe, gry terenowe itp. Dzieci zwiedziły m.in. Międzyzdroje, Kołobrzeg, Jezioro Turkusowe oraz Latarnie w Niechorzu. Na turnusie zorganizowano także pokaz gadów i sztuczek cyrkowych.

Każdy dzień bazował na innej sylwetce nieżyjącego społecznika z regionu świętokrzyskiego. Ukazane zostały mało znane postacie, które działały społecznie na niwie kultury, ochrony przyrody, pomocy społecznej, patriotycznej itp. Zajęcia zostały tak przygotowane, by dawały możliwość kształtowania w uczestnikach konkretnych wartości prospołecznych. Dzięki podejmowanym inicjatywom przybliżone zostały korzyści wypływające z aktywnego angażowania się w życie obywatelskie.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 87 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • biedronka.jpg