Dziś: 19 Lipiec 2018    |    Imieniny: Alfred, Wincenty, Włodzisław
error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galeria/Wczasorekolekcje_w_Piekoszowie2017 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Wczasorekolekcje w Piekoszowie ze św. Ignacym

Na początek tegorocznego sezonu turnusów wczasorekolekcji w Domu dla Niepełnosprawnych  w tym roku gościliśmy silną ekipę pasjonatów metody na życie chrześcijańskie, którą proponuje Święty Ignacy Loyola. Byli to o. Tomasz Rakowski, al. Andrzej Błędziński oraz Katarzyna Panek. Na kilka dni przyjechał także o. Zbigniew Szulczyk. Chcemy  wyrazić ogromną wdzięczność za trud siania ziarna miłości Bożej, która jest silniejsza niż każda ludzka niepełnosprawność,  czy bieda.

W dniach 2 - 16 lipca, jak co roku, przyjechali na dwa tygodnie turnusowicze na wózkach inwalidzkich, ażeby poprawić kondycję duchową i fizyczną. Spotkało ich wiele niespodzianek  Oprócz rehabilitacji medycznej i atrakcji zwykłych na turnusie rehabilitacyjnym, po południu intensywnie uczyli się samodzielności na zajęciach aktywnej rehabilitacji. Wyjątkowe były jednak dla nich rekolekcje o budowaniu domu własnego życia, oparte na Ćwiczeniach św. Ignacego. W ciekawy sposób połączono je z  warsztatami psychoterapeutycznymi. W formie zabawy warto było przyjrzeć się z bliska akceptacji siebie i swej niepełnosprawności, sposobom radzenia sobie ze stresem, czy ulegania opiniom ludzkim. W czasie gry terenowej w poszukiwaniu skarbu poznawali kolejne etapy z życia św. Ignacego. Nie zabrakło także wzmianki o bardzo ważnej zasadzie, dotyczącej  rozmów i komunikacji miedzy ludźmi.

A ile  radości i niespodzianek było przy przygotowaniach i realizacji kolejnych punktów programu zajęć – trudno wszystko opisać szczegółowo, pozostanie w pamięci, jako wspomnienia wakacyjne.

Uczestnicy wyjechali  napełnienie nowymi siłami na szarą codzienność i ubogaceni nowymi przyjaźniami.

{gallery}galeria/Wczasorekolekcje_w_Piekoszowie2017{/gallery}