Dziś: 19 Październik 2017    |    Imieniny: Piotra, Michała, Ziemowita

Naukobus na koloniach w Kaczynie

W ramach projektu realizowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Centrum Nauki Kopernik mobilny Naukobus w dniach 7-8 sierpnia br. odwiedził niewielki Kaczyn k. Kielc. W tamtejszym Ośrodku przebywają na koloniach Caritas dzieci z rodzin polonijnych z Grodna na Białorusi i dzieci z diecezji kieleckiej. Mogły one skorzystać z wystawy „Eksperymentuj!” w skład której wchodzą interaktywne stanowiska oraz urządzenia i materiały o zjawiskach zachodzących w otaczającym świecie. Dzieci z wielkim zainteresowaniem bawiły się, odkrywały, testowały i eksperymentowały. Pod czujnym okiem animatorów z CNK prowadziły doświadczenia z zakresu fizyki, poznawały tajniki ludzkiego organizmu, a także uczyły się wykorzystać matematykę w praktyce. Młodzi mieli też sposobność współdziałać w grupie, wspólnie szukając rozwiązań niektórych zadań. Wystawa miała charakter otwarty, więc odwiedzały ją także dzieci i rodziny z miejscowej Parafii Matki Bożej Częstochowskiej w Kaczynie. Potwierdziła się zasada, że przez dobrze zorganizowaną zabawę można się wiele nauczyć. Dzieci zainspirowane eksperymentami chętnie dzieliły się wrażeniami z interaktywnej wystawy, co oznacza, że ich ciekawość do poznawania tajników nauki zapewne została rozbudzona.

Caritas Diecezji Kieleckiej składa podziękowania Centrum Nauki Kopernik i Ministerstwu Nauki i Szkolnictwa Wyższego za możliwość udziału w projekcie.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • zielen.jpg