Dziś: 20 Listopad 2017    |    Imieniny: Edyta, Edmund, Anatol

Rolnicy dziękowali za plony i wspierali nasze Hospicjum

Dnia 13 sierpnia 2017 w Mieronicach odbyły się Dożynki Gminno-Parafialne zorganizowane przez Gminę Małogoszcz i Parafię św. Ap. Piotra i Pawła w Rembieszycach. Z inicjatywy Fundacji "Wioska Aniołów", za aprobatą organizatorów dożynek, w trakcie tegorocznej uroczystości była prowadzona zbiórka do puszek na rzecz Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach w ramach akcji "Pola Nadziei".

Dożynkowe obchody rozpoczęły się uroczystą Mszą świętą, której przewodniczył proboszcz Parafii w Rembieszycach - ks. Zbigniew Bień. Po niej nastąpiło przeniesienie wieńca dożynkowego z kaplicy w Mieronicach na plac zabawy dożynkowej przy OSP. W trakcie uroczystości, podsumowującej rok ciężkiej pracy przygotowanych  było wiele atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych uczestników dożynek. Na specjalnie przygotowanych stoiskach można było skosztować lokalnych specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Mieronic, Karsznic, Rembieszyc i Woli Tesserowej.

Ks. proboszcz i członkowie Stowarzyszenia Rozwoju Mieronic "Idziemy w przyszłość" z otwartymi sercami przyjęli propozycję włączenia się w kampanię "Pola Nadziei", z której dochód w całości jest przekazywany na zakup niezbędnego wyposażenia do Hospicjum Stacjonarnego i Domowego prowadzonego przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Przy współudziale wolontariuszy, przy specjalnie przygotowanym stoisku w trakcie trwania festynu odbywała się zbiórka oraz kampania informacyjna związana z działalnością hospicjum. Wolontariusze fundacji "Wioska Aniołów", którzy zaangażowali się w kwestę zapewnili też szereg atrakcji dla najmłodszych: wspólne kolorowanie, gry, balonowe zoo, malowanie twarzy, fotobudkę, pokaz wielkich baniek mydlanych.

W trakcie dożynek wolontariusze zebrali 988,36 zł. Serdecznie dziękujemy za okazaną życzliwość, dar serca i możliwość uczestnictwa w tym niezwykłym dożynkowym święcie. Niech okazane dobro wraca, a na stole nikomu nie brakuje powszedniego chleba.

Gościmy:

Odwiedza nas 583 gości oraz 0 użytkowników.

• bank.JPG
  • cebule.JPG