Dziś: 23 Maj 2018    |    Imieniny: Iwona, Michał, Dezyriusz

Tornistry Pełne Uśmiechów rozdane!

Zakończyliśmy tegoroczną edycję ogólnopolskiej akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”. Zakup wyprawki szkolnej dla rodzin ubogich jest dużym wydatkiem, któremu samodzielnie nie są w stanie podołać. Konieczne jest więc wsparcie dzieci, by mogły z uśmiechem, bez kompleksów pójść do szkoły. Przez Punkt Pomocy Doraźnej przekazaliśmy 140 plecaków wypełnionych przyborami szkolnymi, które jeszcze przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego trafiły do dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Dzięki Caritas Polska kolejne 70 tornistrów z przyborami otrzymały dzieci wypoczywające na koloniach w Kaczynie (z Białorusi i z diecezji kieleckiej). W akcję włączyło się wiele parafii, które we własnym zakresie przygotowały tornistry z przyborami szkolnymi.  Na wyprawkę składają się plecak (tornister) oraz podstawowe artykuły szkolne: piórnik, zeszyty, długopisy, flamastry, kredki, bloki rysunkowe. W akcję włączyli się Wojewoda Świętokrzyski Agata Wojtaszek, pary nowożeńców, parafie oraz osoby indywidualne. Na zakup plecaków i artykułów szkolnych Caritas Kielecka przeznaczyła środki z akcji wielkanocnej (baranki wielkanocne).