Dziś: 19 Październik 2017    |    Imieniny: Piotra, Michała, Ziemowita

Caritas na Lokalnym Kiermaszu Ekonomii Społecznej w Jędrzejowie

W środę 27 września br. w jędrzejowskim Centrum Kultury odbył się Lokalny Kiermasz Ekonomii Społecznej współorganizowany przez Caritas Diecezji Kieleckiej w ramach projektu "Świętokrzyski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej (ŚOWES)". Partnerami wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Jędrzejowie, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyskie Forum Pomocy Społecznej. Głównym celem przedsięwzięcia było wsparcie rozwoju ekonomii społecznej w subregionie południowym województwa świętokrzyskiego, a także prezentacja dobrych praktyk oraz wymiana doświadczeń między różnymi podmiotami ekonomii społecznej, do których należą stowarzyszenia, fundacje, warsztaty terapii zajęciowej czy spółdzielnie socjalne.

W ramach kiermaszu zorganizowano 15 stoisk wystawienniczych, odbyły się prelekcje na tematy związane z wykluczeniem społecznym, prezentacja dobrych praktyk oraz debata radiowa pn. „Wartości i korzyści płynące z rozwoju ekonomii społecznej”. Ważnym wydarzeniem było podpisanie trójsektorowego porozumienia o partnerskiej współpracy na rzecz rozwoju ekonomii społecznej w powiecie jędrzejowskim, w którym uczestniczyli między innymi Członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Agata Binkowska, wicestarosta powiatu jędrzejowskiego Janusz Grabek, burmistrzowie i wójtowie z terenu powiatu oraz organizacje pozarządowe i przedsiębiorcy działający w tym rejonie.

Uczestnicy kiermaszu podkreślali, że Tego typu przedsięwzięcia są bardzo potrzebne. Dzięki takim wydarzeniom między fundacjami, stowarzyszeniami i innymi podmiotami nawiązuje się współpraca, co z kolei przekłada się na lepsze i efektywniejsze wsparcie dla mieszkańców powiatu jędrzejowskiego

Projekt „Świętokrzyski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej (ŚOWES)” realizowany jest przez CARITAS Diecezji Kieleckiej, Fundację Centrum Europy Lokalnej i Fundację Rozwoju Demokracji Lokalnej. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.

• biedronka.jpg
  • cebule.JPG