Dziś: 20 Listopad 2017    |    Imieniny: Edyta, Edmund, Anatol

Dzień skupienia pracowników Caritas w Piekoszowie

Dn. 28 października 2017 r.  w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie odbyło się spotkanie formacyjne pracowników Caritas.  Sobotnie skupienie obejmowało konferencje, adorację Najświętszego Sakramentu oraz wspólną Eucharystię.

Dzień skupienia prowadził ks. Stanisław Król -proboszcz parafii w Łosieniu.  We wprowadzeniu do adoracji ks. Stanisław na pierwszym miejscu podkreślił  doświadczenie bliskości Boga, aby budować relacje z Nim jak z przyjacielem. Na drugim miejscu zaznaczył autentyczność wiary tj. szczerość przed Jezusem – wylanie przed Nim bólów, niepokojów, buntu, grzechu i własnej nędzy. Choć Jezus to wszystko zna, to taka postawa buduje więź z Bogiem i zaufanie Jego wszechmocnej Opatrzności. Po trzecie tak bardzo potrzeba jest wytrwała nadzieja i postawa dziecka, które czeka na pomoc Bożą. " Trzeba w codzienności szukać czasu na spotkania z Chrystusem w modlitwie, choćby na chwilę"- zachęcał ks. Stanisław.

Wraz z prowadzącym dzień skupienia,  Eucharystię koncelebrowali ks. Krzysztof Banasik i ks. Jan Jagiełka. W homilii usłyszeliśmy zachętę do zaproszenia Jezusa w naszą codzienność. W pracy w Caritas nie wystarczy wykształcenie. Potrzeba pomocy Bożej, aby w sercach zanosić potrzebującym Boga poprzez wszystkie czynności składające się na służbę w placówkach Caritas.

W podziękowaniu ks. Krzysztofa Banasika zabrzmiało pytanie: CZY WNOSIMY ŻYWEGO JEZUSA W TE MIEJSCA, W KTÓRYCH PRACUJEMY? Spotkanie zakończył wspólny obiad w jadalni Domu w Piekoszowie. Kolejne dni skupienia zaplanowano w listopadzie w Proszowicach i w Kielcach.

Gościmy:

Odwiedza nas 565 gości oraz 0 użytkowników.

• bank.JPG
  • cebule.JPG