Dziś: 18 Grudzień 2017    |    Imieniny: Laura, Bogusław, Gracjan

24. Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Świeca Caritas na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. Płomień każdej wigilijnej świecy daje szansę na lepszą przyszłość dzieciom z ubogich rodzin, którymi opiekuje się diecezjalna Caritas. Każdego roku, na milionach stołów wigilijnych płoną świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Idea akcji od początku nawiązuje do tradycji związanej z pustym miejscem przy stole wigilijnym. Światło świec zachęca Polaków, by zaprosili do swojego domu najbardziej bezbronnych i najmniejszych ludzi.

Caritas Diecezji Kieleckiej przygotowała 78 tys. świec, które można nabywać we wszystkich parafiach diecezji kieleckiej oraz w  Biurze Caritas przy pl. Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach. Serdecznie zapraszamy do włączenia się to dzieło miłosierdzia. Pozyskane środki przeznaczone są na letni wypoczynek, całoroczne dożywianie dzieci, wparcie medyczne oraz pomoc edukacyjną. W tym roku 10 groszy z każdej rozprowadzonej świecy trafi do potrzebujących dzieci żyjących w favelach i slumsach Ameryki Południowej. Tegoroczne hasło, „Miłosierdzie jest jedno”, podkreśla ekumeniczny charakter tego dzieła, które organizowane jest z zaprzyjaźnionymi organizacjami charytatywnymi. Oznacza jedno miłosierdzie, które przejawia się w konkretnym działaniu polegającym na niesieniu bezinteresownej pomocy dzieciom. Miłosierdzie to kategoria obecna w nauczaniu wszystkich kościołów chrześcijańskich. To szczególny wymiar miłości i solidarności z tymi, którzy mierzą się z trudnościami, to okazanie  współczucia i pomocy potrzebującemu bez względu na jego wyznanie, pochodzenie czy pozycję społeczną.

Dzięki zaangażowaniu Polaków w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom udało się poprawić kondycję materialną, moralną i duchową setek tysięcy dzieci. Pomagając dziecku – wpływamy na sytuację całej rodziny. Przywracamy jej niejednokrotnie wiarę w drugiego człowieka i w lepszą przyszłość.

Gościmy:

Odwiedza nas 119 gości oraz 0 użytkowników.

• cebule.JPG
  • bank.JPG