Dziś: 15 Sierpień 2018    |    Imieniny: Maria, Napoleon, Stefan

„Marchewkowo-urodzinowo” - warsztaty dietetyczne w Świetlicy „U Józefa”

24 stycznia 2018 roku kolejny raz do naszych drzwi zapukała pani dietetyk, Monika Więckowska. Zaczęliśmy nietypowo, bo od przygotowania ciasta marchewkowego. Użyliśmy do tego dużo marchewki, orzechów, mąki, oleju i cynamonu. Okazało się, że nie wszyscy mogą jeść cukier, więc pani dietetyk miała na to radę: zamiast pół szklanki cukru dodaliśmy szklankę zblendowanych rodzynek (bo przecież żadne dziecko nie lubi rodzynek w cieście). Mieszaliśmy, miksowaliśmy, wsypywaliśmy, aż w końcu stworzyliśmy ciasto. I wcale nie było widać marchewki!

Gdy ciasto leżało w piekarniku, nasz gość zaprosił nas na warsztaty dietetyczne. Najpierw narysowaliśmy piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Dowiedzieliśmy się, że najważniejszy jest ruch, a później owoce i warzywa. Gdy pani dietetyk pytała nas, czy jemy codziennie produkty z tej części piramidy, okazało się, że tak, głównie dzięki programowi Żółty Talerz. Zawsze czeka na nas surówka do obiadu lub jakiś owoc na świetlicowy deser. Świetne było to, że sami mogliśmy proponować i rysować produkty do poszczególnych części piramidy. Odkryliśmy swoje talenty plastyczne rysując fasolę, chleb, mięso czy jabłka. Gdy poznaliśmy piramidę zdrowia, pani dietetyk zwróciła nam uwagę, że na rysunku brakuje pewnego produktu, a jest on niezbędny do życia. Szybko odgadliśmy, że chodzi o wodę! Zrobiliśmy też antypiramidę z zakazanymi produktami.

Później nastąpiła nasza praca własna. Losowaliśmy nazwy produktów i mieliśmy za zadanie narysować z nich zdrowe dania. Poczuliśmy się jak w Masterchefie! W tym czasie ciasto zdążyło się upiec, jednak czekaliśmy z jego pokrojeniem, gdyż miało być ono tortem urodzinowym. Dziś swoje kolejne urodziny obchodziła Ciocia Krysia, nasza wieloletnia wolontariuszka, która często prowadzi u nas warsztaty kulinarne. Trochę było obaw, czy wyczuje rodzynki, ale nawet nie zgadła! Ciasto podzieliliśmy na dwie części, jedną, bardziej urodzinową i drugą, bez alergenów, aby każdy mógł trochę poświętować. Nie obeszło się bez psikusa w postaci niegasnących świeczek.

Ciasto zniknęło błyskawicznie. Okazało się, że zdrowe może być też pyszne. A dzięki warsztatom zapamiętamy, co powinniśmy jeść. I dowiedzieliśmy się, co to jest ser feta! Warsztaty odbyły się w ramach programu Żółty Talerz.

Uczestnicy warsztatów ze Świetlicy Środowiskowej CARITAS „U Józefa” w Kielcach