Dziś: 19 Lipiec 2018    |    Imieniny: Alfred, Wincenty, Włodzisław

Zachęcamy do podjęcia Jałmużny Wielkopostnej

Jałmużna Wielkopostna to kampania społeczna, której celem jest zwrócenie uwagi na problemy ludzi chorych i cierpiących wieloraką biedę związaną ze starością, niepełnosprawnością, odrzuceniem. W tym roku akcja prowadzona jest pod nazwą "Dar Juniora dla Seniora". Chcemy budzić w sumieniach obowiązek pomocy tej grupie potrzebujących. Osoby starsze, niepełnosprawne i chore mają takie samo prawo do szczęścia jak osoby zdrowe. Zachęcamy do rozejrzenia się wokół, by zobaczyć czy w naszym sąsiedztwie i środowisku znajduje się ktoś potrzebujący pomocy – naszej obecności i uśmiechu, wsparcia materialnego czy pomocy na przykład w dostępie do dóbr kultury. Okres Wielkiego Postu stanowi doskonałą okazję do wyrzeczeń i zmiany własnej postawy. Pomaganie innym wzmacnia nasze poczucie sensu życia, daje radość i satysfakcję, pomaga docenić talenty otrzymane od Boga.  Każdego roku Caritas w Polsce rozprowadza w ramach Jałmużny Wielkopostnej blisko milion skarbonek, zachęcając do rezygnacji z wybranych rozrywek i zbędnych wydatków. W diecezji kieleckiej takich skarbonek przygotowaliśmy ponad 18 tysięcy. Proponujemy, by w tym czasie rezygnować z konkretnych przyjemności, a równowartość np. słodyczy czy innej przyjemności umieścić w wielkopostnej skarbonce. Skarbonki dostępne będą przez parafie oraz na katechezie, by przez dzieci trafiły do domu rodzinnego i tam inspirowały wszystkich członków rodziny do wielkopostnego wyrzeczenia. Skarbonki powinny zostać złożone w kościele w Niedzielę Miłosierdzia do przygotowanej przed ołtarzem dużej skarbony. Ofiary zebrane w ramach Jałmużny Wielkopostnej pozostają w parafii na cele miłosierdzia. Szczególnie sugerujemy wsparcie osób starszych, niepełnosprawnych. Caritas w czasie trwania kampanii, zachęca też do włączenia się w wolontariat młodzieżowy Szkolnych Kół Caritas i wolontariat Parafialnych Zespołów Caritas, które angażują osoby dorosłe.