Dziś: 19 Lipiec 2018    |    Imieniny: Alfred, Wincenty, Włodzisław

Świętokrzyskie bez tajemnic – ferie w świetlicy "U Józefa"

Właśnie dobiegły końca ferie 2018. Dzieciaki ze smutkiem wracają do szkolnych ławek, wciąż mają w pamięci feryjne atrakcje. A co działo się przez te dwa tygodnie w Świetlicy Środowiskowej CARITAS „U Józefa”? Sprawdźcie!

Ferie nosiły tytuł „Małe i duże z historią podróże…”. Pierwszy tydzień rozpoczął się spotkaniem z przedstawicielami policji z I Komisariatu w Kielcach. Podczas ciekawych zajęć uczestnicy dowiedzieli się nie tylko, jak bezpiecznie spędzić ferie, ale także jak zachowywać się na stoku. Każdy otrzymał odblask i książeczkowy upominek. Po południu dzieci wybrały się na kręgle, dla niektórych był to pierwszy raz, ale wszystkim udało się zbić choć jedną bilę. We wtorek uczestniczyliśmy najpierw w warsztatach „Zima w czerni i bieli” w Pałacu Biskupów Krakowskich, gdzie dzieci same wykonywały grafikę, a następnie w zajęciach „Bazgrolić, gryzmolić, czyli o trudnej sztuce kaligrafii” w Muzeum Lat Szkolnych Stefana Żeromskiego. W środę czekała nas podróż do Skarżyska-Kamiennej, gdzie mogliśmy podziwiać eksponaty zgromadzone w Muzeum Orła Białego. Po powrocie do Kielc mieliśmy warsztaty w Teatrze Tańca. Okazało się, że tańczyć każdy może! W czwartek – kolejna podróż, tym razem do Muzeum Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku. Po zwiedzaniu wykonywano maski nawiązujące do afrykańskich podróży pisarza, a następnie wyruszyliśmy do pobliskiego Strawczynka popluskać się w basenie OLIMPIC. W piątek – trochę odpoczynku w kinie Moskwa na filmie „Gnomy rozrabiają”. Po powrocie czekała nas niespodzianka –sesja zdjęciowa z profesjonalnym fotografem Kasią Felisek i Marcinem Gardyjanem. Nie zabrakło też gier planszowych i słodkich upominków. Dzień zakończył się „tortem” czekoladowym z okazji urodzin Nadii. Jakże emocjonujący był ten tydzień!

Drugi feryjny poniedziałek spędziliśmy w siedzibie Straży Miejskiej na zwiedzaniu i warsztatach pt. „Bezpieczne ferie”. Spotkaliśmy się tam z komendantem, a także ćwiczyliśmy w specjalnej sali treningowej. Dzieci w nagrodę za swój wysiłek otrzymały małą porcję witamin w postaci sałatki owocowej oraz upominki rzeczowe.We wtorek skorzystaliśmy z zaproszenia do Muzeum Zabawy i Zabawek i zwiedziliśmy ich stałą ekspozycję. Wybraliśmy się też do Muzeum Diecezjalnego. Dzieci były zdziwione ciekawostkami usłyszanymi od naszego przewodnika. Po trudach zwiedzania – odpoczynek w kinie Helios na pouczającym filmie „Cudowny chłopiec”.  Środę spędziliśmy na Wzgórzu Zamkowym korzystając z uprzejmości Ośrodka Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej. Dzieci były zachwycone warsztatami „Świętokrzyskie – moja mała Ojczyzna” i interaktywną wystawą. W tym dniu kolejny raz zawitaliśmy na basen w Strawczynku, gdzie dwie godziny to było dla dzieciaków zbyt krótko! Musieliśmy się jednak przygotować na czwartkowy wyjazd do Fabryki Krówek w Opatowie. Najpierw zwiedziliśmy fabrykę, a następnie sami mogliśmy przygotować krówki. Okazało się, że to nie jest takie proste, jak się wydawało. Wykupiliśmy wszystko, co znajdowało się w krówkowej kawiarence i powróciliśmy do Kielc. W piątek wybraliśmy się do Biblioteki Wojewódzkiej na warsztaty pt. „Łysa Góra”. Zwiedziliśmy także różne działy biblioteki, najbardziej podobało się nam w Mediatece. Po powrocie na świetlicę i pysznym obiedzie, podsumowaliśmy ferie. W sobotę, dzięki uprzejmości ks. Krzysztofa Banasika, „starsi” podopieczni wyruszyli na Misterium Męki Pańskiej przygotowane przez Wyższe Seminarium Duchowne Towarzystwa Salezjańskiego w Krakowie.

Ferie odbyły się dzięki współpracy i uprzejmości wielu osób, którym serdecznie chcemy podziękować:

- projektowi Żółty Talerz fundacji Kulczyk Foundation, dzięki któremu dzieci codziennie otrzymywały prowiant na wycieczkę lub ciepły obiad;

- naszym wolontariuszom: Asi Miernik, Magdzie Pietrzyk, Kamili Zegadło, Marcinowi Gardyjanowi oraz Łukaszowi Poniewierskiemu za pomoc podczas wyjść i zajęć;

- rodzicom dzieci pomagających podczas organizacji ferii;

- fotografowi Kasi Felisek;

- instytucjom, które umożliwiły nam tańszy lub bezpłatny wstęp:

·         Pałacowi Biskupów Krakowskich w Kielcach;

·         Muzeum Lat Szkolnych Stefana Żeromskiego;

·         Muzeum Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku;

·         Straży Miejskiej w Kielcach;

·         I Komisariatowi Policji w Kielcach;

·         Ośrodkowi Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej w Kielcach;

·         Bibliotece Wojewódzkiej w Kielcach;

·         Fabryce Krówek w Opatowie;

·         Kręgielni MK Bowling;

·         Kinu Moskwa;

·         Kieleckiemu Teatrowi Tańca;

·         Muzeum Diecezjalnemu w Kielcach;

·         Muzeum Orła Białego w Skarżysku Kamiennej;

·         Muzeum Zabawy i Zabawek w Kielcach;

·         Basenowi w Strawczynku.

- wszystkim, bez których ferie by się nie odbyły.

Dzieci z niecierpliwością czekają już na wakacyjne wyjścia. Ale zanim one – wiele nowych przygód na świetlicy.

Wychowawcy ŚŚ CARITAS „U Józefa”

Małgorzata Augustyn

Dorota Rogula