Dziś: 14 Grudzień 2018    |    Imieniny: Alfred, Izydor

Biskup Piotrowski poświęcił nową placówkę Caritas w Gorzkowie

Dnia 8.03.2018r. w Gorzkowie, Gmina Kazimierza Wielka, poświęcono nową placówkę Caritas Kieleckiej. Poświęcenia dokonał ks. Bp Jan Piotrowski w obecności władz Gminy oraz przedstawicieli Powiatu i sąsiednich gmin, a także przedstawiciela Wojewody Świętokrzyskiego oraz seniorów z Gminy Kazimierza Wielka.

Placówka w Gorzkowie składa się z kilku elementów. Od początku marca działa tam świetlica Senior Plus, za kilka tygodni będzie uruchomiony ośrodek wsparcia środowiskowego wraz z wypożyczalnią sprzętu ortopedycznego i rehabilitacyjnego dla osób starszych i niepełnosprawnych pozostających w środowisku domowym. Również w marcu rozpocznie się realizacja usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania dla osób niesamodzielnych, które potrzebują częściowej opieki.
Od maja będzie dodatkowo dostępne 10 mieszkań wpieranych dla osób częściowo samodzielnych, które mają trudności mieszkaniowe lub potrzebują niewielkiego wsparcia, ale nie wymagają opieki całodobowej. Mieszkania wspierane będą oferowane dla mieszkańców powiatu buskiego i kazimierskiego, którzy potrzebują częściowego wsparcia lub przejściowo (np. do roku), potrzebują rozwiązania problemu z mieszkaniem.

Działanie placówki w Gorzkowie zostały wsparte z Rządowego Programu Senior Plus oraz z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego (ze środków EFS).

Więcej informacji o tych projektach można znaleźć na stronie internetowej Caritas Kielce w zakładce Projekty.