Dziś: 15 Sierpień 2018    |    Imieniny: Maria, Napoleon, Stefan

Wsparcie potrzebujących przed Świętami Wielkanocnymi

Tradycyjnie w okresie przedświątecznym Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała pomoc dla osób potrzebujących. W dniach 8-9 marca br. przeprowadzono zbiórkę żywności „Tak, pomagam” w 74 sklepach regionu. Z pomocą 1200 wolontariuszy, gównie z  Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, zebrano ponad 16  ton żywności. Dodatkowo ze środków Caritas zakupiono wędlinę do paczek. W sumie przez Punkt Pomocy Doraźnej w Kielcach i zespoły parafialne w diecezji przygotowano i przekazano potrzebującym około 2200 paczek.

Dla osób bezdomnych i samotnych zorganizowano śniadanie wielkanocne. Odbędzie się ono 31 marca w Wielką Sobotę o godz. 10.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Pokarmy poświęcą biskupi kieleccy. Przewidywany jest udział ok. 400 osób bezdomnych i samotnych. Uczestnicy spotkania otrzymają też paczki świąteczne. Produkty do paczek pochodzą ze zbiórki żywności, część asortymentu ofiarował Kielecki Bank Żywności, a pieczywo bezpłatnie przekazała Piekarnia Pod Telegrafem. Śniadanie wielkanocne wspólnie organizują Caritas Diecezji Kieleckiej, Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie i Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach.

Jak co roku przed Świętami Zmartwychwstania Pańskiego  rozprowadzane były baranki wielkanocne. Poprzez parafie do wiernych diecezji kieleckiej trafiło 25 tys. baranków Caritas, które umieszczane są w koszykach ze święconką. Dochód z akcji przeznaczony zostanie na pomoc dzieciom, organizację wypoczynku, dożywianie i prowadzenie świetlic środowiskowych.

Wszelkie dzieła miłosierdzia Caritas możliwe są dzięki pomocy wielu darczyńców i wolontariuszy, którym serdecznie dziękujemy za okazaną dobroć. Wesołego Alleluja!