Dziś: 23 Maj 2018    |    Imieniny: Iwona, Michał, Dezyriusz

W świetlicy „U Józefa” odbyły się warsztaty dla rodziców

W ramach projektu „Wskazówki życia w świetlicach CARITAS” podopieczni świetlic środowiskowych i socjoterapeutycznych z województwa świętokrzyskiego mają organizowane różne zajęcia. Historia, matematyka, język angielski, informatyka to niektóre z nich. Ponadto, organizowane są spotkania z psychologiem, nie tylko dla dzieci, ale również dla rodziców. Świetlica Środowiskowa CARITAS „U Józefa” w Kielcach aktywnie bierze udział w tym projekcie.

10 kwietnia odbyły się kolejne warsztaty z psychologiem, tym razem dla rodziców. Rozpoczęliśmy nietypowo, bo od dekorowania babeczek z ciasta! Miało to służyć integracji dzieci i rodziców oraz budowania prawidłowych relacji między nimi. Do dekoracji wykorzystaliśmy świeże owoce, bitą śmietanę i kolorowe posypki, a z pozostałych składników powstała sałatka owocowa.

Gdy szczęśliwe dzieci dojadały babeczki, rodzice udali się na warsztaty pn.: „Czy moje dziecko jest uzależnione? – telefon i komputer jako zagrożenie XXI wieku” prowadzone przez psycholog panią Kingę Muszyńską. Począwszy od teoretycznych zagadnień aż po praktyczne rozmowy ustalono, kiedy dziecko ma problem z uzależnieniem od świata wirtualnego i jak należy z nim walczyć. Rodzice wpisali sobie w kalendarz indywidualne spotkania z psychologiem, które odbędą się już w maju i również organizowane są bezpłatnie w ramach projektu. Uczestnicy otrzymali także materiały dydaktyczne, które podsumowywały usłyszane informacje i zawierały m.in. nazwy programów kontroli rodzicielskiej.

Rodzice wychodzili z warsztatów pozytywnie zaskoczeni usłyszanymi informacjami. Dzięki spotkaniu dowiedzieli się, jak mogą zapobiegać uzależnieniom. Kolejne spotkanie dla rodziców jeszcze w kwietniu.

Zapraszamy!

Projekt „WSKAZÓWKI ŻYCIA W ŚWIETLICACH CARITAS” współfinansowany  jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014 -2020.