Dziś: 25 Wrzesień 2018    |    Imieniny: Aurelia, Władysław, Kamil

Osoby Niepełnosprawne na scenie w Proszowicach

Dnia 26 kwietna 2018 w Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach odbył się  VI Małopolski Festiwal Osób Niepełnosprawnych „Karuzela marzeń", którego organizatorem był Zespół Placówek Caritas Diecezji Kieleckiej w Proszowicach.
W tym roku festiwal zgromadził ok. 400 osób z 23 środowiskowych domów samopomocy z terenu województwa małopolskiego i świętokrzyskiego. Uczestnicy festiwalu prezentowali znane piosenki z lat 80 – tych, min.: „Jolka, Jolka”, „Mniej niż zero”, „Niech żyje bal”, „Pszczółka Maja”, nie brakowało kolorowych strojów oraz barwnych rekwizytów. Wśród występujących artystów znaleźli się podopieczni Caritas Kieleckiej z placówek w Świniarach, Miechowie i Proszowicach.

Poziom tegorocznego festiwalu był bardzo wysoki. Jury w składzie: Pani Elisabeth Langner- Hölscher, Grażyna Budnicka, Joanna Grela- Skórka oraz Danuta Bucka przyznało wiele cennych nagród.

I miejsce zdobyli: Patryk Drozdowiski, Dawid Winiarski, Roman Ogonek z ŚDS w Łysej Górze z piosenką Kombi „Słodkiego miłego życia”

II miejsce zdobyli: Izabela Tuleja, Józef Rejnold, Paweł Janik z ŚDS w Zagórzanach z piosenką Manam „Kocham Cię, kochanie moje"

III miejsce zdobyli:Jakub Śliwa, Katarzyna Chobrzyńska, Michał Włodarczyk z ŚDS w Sułkowicach z piosenką Izabeli Trojanowskiej „Wszystko czego dziś chcę"

Wyróżnienia otrzymali: Magdalena Wróbel (ŚDS w Chrzanowie), Jaromir Niedziela (ŚDS „Vita" os. Młodości w Krakowie), Piotr Włoch (ŚDS os. Tysiąclecia w Krakowie)

Nagrodę GRAND PRIX przyznano Krzysztofowi Kozerskiemu (ŚDS w Proszowicach)

Festiwal umilił również występ wokalny Elżbiety Adamczyk.

Dziękujemy sponsorom:

- Bankowi Spółdzielczemu w Proszowicach

- Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Płaskowyżu Proszowickiego „ProKoPaRa”

- Zakładowi Cukierniczo-Spożywczemu B&G Jan Biernacki, Bogusław Gącik S.J.

- Ks. dr Janowi Zwierzchowskiemu, proboszczowi Parafii Rzymskokatolickiej p.w. WNMP w Proszowicach za ufundowanie słodyczy oraz Burmistrzowi Gminy i Miasta Proszowice Grzegorzowi Cichemu za ufundowanie nagrody specjalnej.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom festiwalu za świetną zabawę oraz wszystkim gościom za wspólnie spędzony czas.