Dziś: 20 Październik 2018    |    Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

W malowanej wsi Zalipie

W dniu 22 maja 2018 roku uczestniczki Dziennego Domu „Senior+”  przy Zespole Placówek Caritas w Proszowicach odwiedziły słynną w Polsce wieś Zalipie koło Tarnowa. Plan wycieczki obejmował warsztaty plastyczne oraz zwiedzanie miejscowych zabytków.

W Domu Malarek im. Felicji Curyłowej w Zalipiu Panie uczestniczyły
w warsztatach plastycznych poświęconych tradycyjnej plastyce obrzędowej oraz technikom i motywom zdobniczym. Każda z Pań samodzielnie wykonała pracę na papierze, a następnie ozdobiła drewnianą deseczkę zalipiańskimi motywami kwiatowymi.

Panie miały również okazję zwiedzić okolicę i pospacerować po urokliwej wsi Zalipie. Na trasie spaceru był kościół parafialny, którego całe wnętrze pokryte jest pięknie skomponowanymi motywami kwiatowymi, a w kaplicy św. Błażeja wyeksponowane są unikatowe szaty liturgiczne wyhaftowane w zalipiańskie wzory przez tutejsze malarki. Ponadto uczestniczki wyjazdu zobaczyły również Muzeum Zagroda Felicji Curyłowej, Izbę Regionalną oraz mnóstwo cudownie  ozdobionych zalipiańskim motywami domów, budynków gospodarczych, studni, stodół, płotów itp.