Dziś: 24 Czerwiec 2018    |    Imieniny: Danuta, Emilia, Jan

Dzień Rodziny w Świetlicy Środowiskowej w Proszowicach

Tegoroczny Dzień Rodziny, obchodzony w Świetlicy Środowiskowej w Proszowicach 24 maja br.,różnił się od tych z minionych lat. Dzieci tym razem nie przygotowały dla swoich rodzin występu artystycznego, a zamiast tego zaprosiły gości do wspólnej zabawy.

Mieliśmy zatem "Rodzinną zgaduj - zgadulę", w której sprawdzaliśmy, co dzieci wiedzą o swoich rodzicach i dziadkach, a dorośli o swoich pociechach. A pytania dotyczyły między innymi tego, co mamusie, tatusiowie lub babcie lubią robić w wolnym czasie, jakiej słuchają muzyki, jaki smak lodów lubią najbardziej i jakie mają marzenia. Dorośli musieli wykazać się też wiedzą dotyczącą ulubionych i tych nie darzonych sympatią przez ich dzieci przedmiotów  szkolnych. Odpowiedzi niejednokrotnie mocno rozbawiły i zaskoczyły rodziców. Rodzina kojarzy się z domem, zatem poprosiliśmy naszych gości i naszych wychowanków o wspólne rysowanie domu, w którym byłaby wspaniała atmosfera, miłość i szczęście. Niemałym wyzwaniem dla rodziców i dziadków było również odnalezienie siebie na portretach namalowanych przez dzieci. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze, a na zakończenie dzieci wręczyły rodzinom laurki i bibułowe kwiaty, dziękując za okazywaną miłość i cierpliwość.