Dziś: 20 Październik 2018    |    Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

Młodzież z Caritas w polskim parlamencie

W roku 2018 przypada rocznica 550-lecia polskiego parlamentaryzmu, dlatego wyjazd młodych wolontariuszy Caritas Diecezji Kieleckiej do Warszawy 20 czerwca nie mógł ominąć serca polskiej demokracji. Uczestnicy projektu "Aktywne postawy młodzieży" zwiedzili z przewodnikiem Sejm i Senat RP. Podczas wizyty w parlamencie towarzyszył im Senator RP pan Krzysztof Słoń. Przybliżył on informacje dotyczące poszczególnych poziomów polskiej władzy, od radnych gminy po prezydenta. Wolontariusze pytali o zasady funkcjonowania polskiego parlamentu, o prawo wyborcze, procedowanie ustaw.  Młodzież miała też okazję zasiąść w ławach senatorskich i poselskich. Na koniec spotkali się z Poseł na Sejm panią Anną Krupką.

Kolejną część wyjazdu stanowiła wizyta w siedzibie Caritas Polska. Uczestnicy projektu zapoznali się z zakresem działalności i różnymi formami pomocy udzielanymi przez tę organizację. Informacje te przekazał z-ca dyrektora Caritas Polska, ks. Marek Dec. Na koniec odwiedzin w Centrum Okopowa młodzi udali się na obiad.

Przed powrotem do Kielc grupa zwiedziła jeszcze Muzeum Powstania Warszawskiego. Historie, głównie młodych ludzi, którzy poświęcili swe życie w walce o wolność Ojczyzny zapadły głęboko w pamięć wszystkich odwiedzających.

Projekt "Aktywne postawy młodzieży" realizowany jest przez Caritas Diecezji Kieleckiej i współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.