Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

Samochód-chłodnia dla "Spiżarni Caritas" w Kielcach

Dnia 9 lipca br. Caritas Diecezji Kieleckiej otrzymała samochód- chłodnię do realizacji "Spiżarni Caritas" - programu odbioru i dystrybucji pełnowartościowej żywności wycofanej ze sprzedaży. Przekazanie pojazdu Mercedes Sprinter odbyło się w siedzibie Caritas Polska w Warszawie. To właśnie Caritas Polska we współpracy z Jeronimo Martins S.A. właścicielem sklepów "Biedronka" ufundowali auta do przewozu żywności. Przekazania pojazdów i ich poświęcenia dokonał ks. Marcin Iżycki - dyrektor Caritas Polska. W tym dniu oprócz Caritas Kieleckiej obdarowane zostały także inne 4 Caritas diecezjalne, a wcześniej, w listopadzie 2017 r. do diecezji przekazanych zostało 7 samochodów. Katarzyna Scheer z Jeronimo Martins Polska S.A. podkreślała rozwój programu w całym kraju, dzięki czemu zwiększa się skala wspólnych działań i coraz więcej pomocy trafia do potrzebujących. Obecnie ok. 500 sklepów "Biedronka" objętych jest działaniami programu w Polsce, ale liczba ta dynamicznie wzrasta. Z placówek odbierana jest żywność o krótkim terminie ważności, ale pełnowartościowa, następnie przekazywana jest osobom potrzebującym w formie posiłków lub paczek. Program przyczynia się też do przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Caritas Diecezji Kieleckiej odbiera żywność z 15 sklepów  "Biedronka" w Kielcach, Piekoszowie, Jędrzejowie, Miechowie, Kazimierzy Wielkiej i Proszowicach. Produkty trafiają do osób bezdomnych, rodzin ubogich, starszych o niskich dochodach. Nowy samochód pozwoli zwiększyć zakres działań i podjąć współpracę z kolejnymi placówkami handlowymi w Kielcach i regionie.

więcej o przekazaniu samochodów i o programie Spiżarnia Caritas: