Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

Biskup Kaleta odwiedził kolonie Caritas

Dnia 23 lipca br. biskup pomocniczy diecezji kieleckiej Andrzej Kaleta odwiedził dzieci wypoczywające na koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji Kieleckiej w Zakopanem. Głównym punktem wizyty była Msza święta sprawowana w intencji kolonistów oraz wychowawców. Ks. biskup wspominał swoje lata kapłańskiego posługiwania, które naznaczone były różnego rodzaju wyjazdami z dziećmi i młodzieżą, szczególnie na letnie oazy. W homilii bp Andrzej zachęcił dzieci, by szukały śladów Pana Boga w pięknie przyrody i w Słowie Bożym. Biskupowi Andrzejowi towarzyszył ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej. Goście obdarowali uczestników słodkościami i spotkali się z kadrą wychowawczą, dziękując im za oddaną posługę na koloniach.

To drugi turnus w stolicy Tatr, wypoczywa na nim 95 dzieci pod opieką kierowniczki Małgorzaty Kobińskiej i duszpasterza ks. Piotra Misztala oraz wychowawców. Mimo wielu deszczowych dni dzieci zwiedziły Zakopane, Gubałówkę, muzea, Sanktuarium na Krzeptówkach, a dzięki kreatywności kadry uczestniczyły w wielu zabawach, konkursach, warsztatach i zajęciach. Podczas tegorocznych turnusów kolonijnych realizowany jest autorski program wychowawczo- profilaktyczny "Niepodległa to MY", nawiązujący do najważniejszych wydarzeń i postaci związanych z odzyskaniem niepodległości przez naszą Ojczyznę.

W tym roku na koloniach w Zakopanem, Chłapowie nad Bałtykiem i w Kaczynie k. Kielc wypoczywa ponad 600 dzieci z diecezji kieleckiej, szczególnie z rodzin ubogich oraz grupa dzieci o polskich korzeniach z Białorusi.