Dziś: 15 Sierpień 2018    |    Imieniny: Maria, Napoleon, Stefan

W Proszowicach dzieci się nie nudzą!

W A K A C J E  to wyczekiwany przez dzieci czas. To wyjazdy, koledzy, dziadkowie i coś pomiędzy tym wszystkim… - świetna zabawa na naszych półkoloniach w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach!

Na półkoloniach nie ma miejsca na nudę! To był czas pełen niecodziennych doświadczeń, znakomite połączenie aktywności muzycznych, ruchowych, twórczych i poznawczych, doskonała alternatywa na spędzenie wakacji pod czujnym okiem wykwalifikowanego personelu. W tym roku dzieci odwiedziły między innymi: Kurozwęki, Jaskinię Wierzchowską, zamek i skansen w Dobczycach, Zakopane oraz wiele innych ciekawych miejsc. Uczestnicy półkolonii też wzięli udział w warsztatach z zakresu pierwszej pomocy. Była to doskonała lekcja – połączenie zabawy z przekazywaniem istotnej wiedzy, która może uratować życie. W warsztatach w grupach dzieci mogły poczuć się jak mali ratownicy. Poznały procedury zachowania się w sytuacjach zagrożenia życia oraz obserwowały czynności ratownicze w czasie zasłabnięć, oparzeń, zranień, zwichnięć i złamań.

Dzieci codziennie wysłuchały bajki, którą czytały znane osoby z naszego regionu. W naszej akcji czytania półkolonistom bajek wzięli udział między innymi: Wicewojewoda Małopolski Józef Gawron, dyrektor ds. lecznictwa Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej dr hab n. med. Krzysztof Tomaszewski, insp. Jerzy Groński - Komendant Powiatowy Policji w Proszowicach, proboszcz Parafii Proszowice ks. dr Jan Zwierzchowski, st. bryg. mgr inż. Janusz Chawiński- Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Proszowicach.

Zespół Placówek w Proszowicach w lipcu 2018 przeprowadził dwa turnusy dwunastodniowych półkolonii, z których skorzystało blisko 100 dzieci. Pierwszy z turnusów współfinansowany był przez Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice, pozostałe fundusze pochodziły od darczyńców indywidualnych i ze środków własnych Caritas.

Dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, gościom, wychowawcom za otwarte serca i wsparcie letniego wypoczynku dzieci.