Dziś: 20 Październik 2018    |    Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

„Wskazówki życia w świetlicach Caritas” się kręcą!

Dzieci i młodzież  uczęszczające do  świetlic środowiskowych Caritas Diecezji Kieleckiej od lutego 2017 r. biorą udział w projekcie „Wskazówki życia w świetlicach Caritas”.  Większość  zadań udało się do tej pory już zrealizować.

W ramach warsztatów profilaktycznych odbyło się 149 godzin zajęć. Każdy uczestnik wziął udział w trzech blokach treningowych: umiejętności zachowań prospołecznych, kontroli złości i wnioskowania moralnego. Warsztaty prowadzone są za pomocą  form aktywizujących, takich jak drama, dyskusja,  scenki rodzajowe, itp.

Dzieci i młodzież biorą udział w 5 rodzajach  zajęć grupowych i indywidualnych rozwijających ich kompetencje edukacyjne: język angielski - doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem angielskim w mowie i piśmie; matematyka - odkrywanie tajników wiedzy matematycznej z wykorzystaniem gier edukacyjnych; informatyka – warsztaty komputerowe, odpowiedzialne korzystanie z internetu; historia -  zajęcia stacjonarne oraz wycieczki edukacyjne; zajęcia hobbystyczne – m.in. muzyczne, taneczne, artystyczne, sportowe itp.

Dzięki zajęciom tanecznym nasi wychowankowie ze Świetlicy „Pod Aniołem” w Kielcach wystąpili z układem tanecznym w VI Przeglądzie Form Artystycznych na dużej scenie Kieleckiego Centrum Kultury (06-07.05.2018) oraz w Parku Miejskim podczas Festynu Rodzinnego w ramach Dni Profilaktyki.(26.05.2018). W czerwcu br. młodzież wystąpiła na przeglądzie tanecznym Jump (15.06). Zespół otrzymał tam wyróżnienie, a 5 dziewczyn zdobyło 2 miejsce w występach solowych.

W ramach warsztatów kulturalno - naukowych w terenie uczestnicy projektu odwiedzili następujące miejsca: Park Rozrywki w Inwałdzie (Dinolandia), Park Rozrywki i Miniatur w Krajnie, Zamek Królewski na Wawelu, Miejski Park i Ogród Zoologiczny w Krakowie, Kopalnię Soli w Bochni,  Rodzinny Park Rozrywki w Zatorze „Energylandia”,  Dworek Mikołaja Reja w Nagłowicach, Zamek w Ogrodzieńcu, Muzeum Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku, Jurapark w Bałtowie,  Gospodarstwo Agroturystyczne Leśne Zacisze w Lisowie, Muzeum Narodowe w Kielcach,  Zakopane, Muzeum Zegarów im. Przypkowskiego w Jędrzejowie oraz Sandomierz.

W ramach zadania Praca z rodziną prowadzone są warsztaty oraz konsultacje indywidualne dla rodziców. Są one realizowane przez psychologów i profilaktyków w przyjaznej atmosferze z uwzględnieniem problematyki współczesnych zagrożeń dla rodziny i sposobami ich przezwyciężania.

Działaniami projektowymi objęliśmy dotychczas 293 osoby  w wieku od 6 - 18 lat. Każdy  uczestnik, otrzymał materiały dydaktyczne w postaci: teczki, notatnika, kompletu długopisów oraz zestawu książek  do języka angielskiego, matematyki, informatyki i historii. Uczestnicy mają również zapewniony poczęstunek podczas zajęć. Doposażono też placówki w sprzęt komputerowy, książki, materiały dydaktyczne, gry edukacyjne i inne.

Wszystkie działania  projektowe realizowane są w oparciu  o zasadę równości szans  i niedyskryminacji, zasadę zrównoważonego rozwoju.

Relacja z wyjazdu do Krakowa

Relacja z warsztatów „Czy moje dziecko jest uzależnione?”

Projekt realizowany będzie do końca listopada 2018 r. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc w trybie rekrutacji uzupełniającej. Zapraszamy do udziału dzieci i młodzież!

Szczegóły: KLIKNIJ TUTAJ

Projekt „WSKAZÓWKI ŻYCIA W ŚWIETLICACH CARITAS” współfinansowany  jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014 -2020,