Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

"Odlotowe" półkolonie w Jędrzejowie

ODLOTOWY PRZYJACIEL - pod takim hasłem odbywały się  półkolonie w Ognisku Wychowawczym Caritas w Jędrzejowie. Na dwóch turnusach od 2 do 27 lipca br. uczestniczyło  120 dzieci w wieku od 5 do 15 lat. Tematyka tegorocznych dni odpoczynku oparta była na animowanym filmie "Odlot", poruszano więc zagadnienia wartości rodziny, wierności, przyjaźni, starości. Dzieci uczestniczyły w zajęciach socjoterapeutycznych z zakresu profilaktyki alkoholowej, odkrywania własnej godności i odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Zajęcia przeplatane były radosną zabawą, grami sportowymi, spotkaniami z ciekawymi gośćmi. Naszą placówkę odwiedzili przedstawiciele Policji, Państwowej Inspekcji Pracy oraz osoby niepełnosprawne i małżeństwo z 52- letnim stażem. Najwięcej radości sprawiły dzieciom wojny balonowe oraz wycieczki do Leśnego Zacisza w Lisowie i Parku Rozrywki w Krajnie. Na zakończenie przeprowadzono ankietę ewaluacyjną, której wyniki potwierdziły że taka forma wakacyjnego wypoczynku daje dzieciom wiele radości i poczucia bezpieczeństwa, a dla niektórych jest jedyną formą atrakcji tego lata.

Półkolonie współfinansowane były przez Gminę Jędrzejów, Powiat Jędrzejowski i Caritas Diecezji Kieleckiej.