Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

Zbiórka żywności dla osób starszych

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 21 – 22 września 2018 r. organizuje zbiórkę żywności pn.  „Kromka chleba dla sąsiada”. Jest to ogólnopolska akcja, której celem jest wsparcie osób starszych, samotnych i potrzebujących. Zbiórka odbędzie się  w wybranych sklepach Biedronka w piątek (21.09)  od godz. 15 do 20 oraz w sobotę (22.09) w godz. 9 – 19. w Kielcach i innych miastach diecezji. Akcję przeprowadzą wolontariusze z Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas.

Zbierane będą podstawowe artykuły spożywcze takie jak cukier, mąka, olej, makaron, konserwy, herbata itp.  Produkty w formie paczek  przekazane zostaną osobom starszym poprzez Parafialne Zespoły Caritas, które mają dobre rozeznanie potrzeb w środowisku lokalnym.

Kampania skupia się na pomocy osobom potrzebującym, głównie starszym i samotnym. Jednym z jej celów jest uaktywnienie pomocy sąsiedzkiej, uświadomienie społecznej potrzeby wsparcia seniorów. Zachęcamy do włączenia się w to dzieło miłosierdzia  akcją poprzez zakup  w sklepach objętych dodatkowego produktu spożywczego i przekazanie go wolontariuszom Caritas.