Dziś: 20 Październik 2018    |    Imieniny: Ireny, Kleopatry, Jana

20 lat Hospicjum w Miechowie

W niedzielę 30 września w Miechowie obchodzono Jubileusz 20 lat działalności Hospicjum Caritas im. bł. s. Bernardyny Jabłońskiej w Miechowie. Na początku Ks. Bp Jan Piotrowski w towarzystwie Dyrektora Caritas Kieleckiej Ks.Stanisława Słowika i personelu Hospicjum odwiedził wszystkich chorych w Hospicjum. W tym czasie w Bazylice Grobu Bożego w Miechowie rozpoczął się koncert Chóru Gospel z Krakowa dedykowany wszystkim zaproszonym gościom. Głównym punktem uroczystości jubileuszowych była Msza św. sprawowana w miechowskiej Bazylice pod przewodnictwem Biskupa Piotrowskiego z licznie zgromadzonymi kapłanami i mieszkańcami Miechowa. Na koniec liturgii Bp Piotrowski wręczył diecezjalne odznaczenia Beati Misericordes. Otrzymali je: pan Jerzy Muszyński- inicjator budowy Hospicjum, ówczesny burmistrz Miechowa oraz pan Marek Włudarczyk -pierwszy lekarz Hospicjum, który przez wiele lat wolontaryjnie posługiwał podopiecznym Hospicjum.  Po liturgii wszyscy goście przeszli do sali konwentualnej dawnego klasztoru "Bożogrobców".

W zespole poklasztornym przygotowano poczęstunek,  była też możliwość zabrania głosu przez zaproszonych gości. Wśród przemawiających byli Burmistrz Miechowa i Starosta Miechowski oraz Siostra Wikaria Zarządu Generalnego Zgromadzenia Sióstr Albertynek z Krakowa, którzy dziękowali inicjatorom tego przedsięwzięcia i wszystkim którzy przez 20 lat zabiegali o owocność i skuteczność podejmowanej posługi wobec ciężko chorych i umierających.

Również przedstawiciele rodzin byłych pacjentów Hospicjum wyrażali ogromną wdzięczność pod adresem wszystkich reprezentujących Hospicjum, które okazało się tak cenne i pomocne w trudnych doświadczeniach pożegnania swoich najbliższych.

Kierownik Hospicjum Siostra- Benedykta Majzner, podsumowując te ciepłe wystąpienia, powiedziała, że są one wyzwaniem i zachętą do dalszej ofiarnej posługi wobec chorych w Miechowie.