Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

25 lat Domu Opieki w Charsznicy

10 października 2018 r. obchodzono Jubileusz 25-lecia istnienia Domu Opieki Caritas w Charsznicy. Uroczystości rozpoczęły się Mszą św. dziękczynną w miejscowym kościele pod przewodnictwem Biskupa Kieleckiego Jana Piotrowskiego. W nabożeństwie uczestniczyli kapłani, mieszkańcy i pracownicy Domu Opieki, zaproszeni goście, wolontariusze oraz parafianie.  Następnie uczestnicy uroczystości przeszli do placówki. Kierownik p. Magdalena Wąwoźna wraz z mieszkańcami powitali Księdza Biskupa  oraz złożyli podziękowania księdzu Ludwikowi Michalikowi – byłemu proboszczowi parafii Matki Bożej Różańcowej w Charsznicy, a także ks. Stanisławowi Słowikowi – dyrektorowi Caritas Diecezji Kieleckie za założenie placówki oraz stały patronat i wsparcie. Potem zebrani odmówili różaniec. Modlitwę poprowadził ks. proboszcz Mariusz Kwaśniewski wraz z grupą młodzieży z parafii. Po wspólnej modlitwie głos zabrał ks. bp Jan Piotrowski, który podkreślił konieczność współdziałania wielu osób dla dobra potrzebujących. Następnie ks. dyrektor  Stanisław Słowik przedstawił historię placówki oraz podziękował za wieloletnią współpracę i wsparcie pani Helenie Kruszec - dyrektor PCPR w Miechowie i panu Janowi Żebrakowi - wójtowi Gminy Charsznica. Na zakończenie zaproszeni goście udali się na jubileuszowy tort i poczęstunek do restauracji „Planeta”.

Magdalena Wąwoźna