Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

Wolontariusze na świętokrzyskim szlaku

Piękna pogoda tegorocznej jesieni zachęca do spacerowania. Z tej okazji skorzystali wolontariusze Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach, którzy w dniu 13 października 2018 r. wybrali się na pieszy rajd po Górach Świętokrzyskich. Trasa prowadziła z Masłowa do Krajna głównym świętokrzyskim szlakiem turystycznym im. Edmunda Massalskiego. Grupa młodych najpierw zdobyła Górę Klonówkę i poznała legendę związaną z "diabelskim kamienieniem". Ze szczytu rozpościerał się piękny widok na okolicę. Po krótkim odpoczynku wolontariusze poprowadzeni przez ks. Krzysztofa Banasika, z-cę dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej udali się dalej przez Górę Radostową aż do miejscowości Krajno - Zagórze. Oprócz słonecznej pogody wszystkim towarzyszył  dobry humor. Wyprawa zakończyła się w Parku Rozrywki i Miniatur Sabat Krajno, gdzie wędrowcy mogli zapoznać się z prezentowanymi tam słynnymi budowlami z całego świata. Rajd zwieńczył  wspólny posiłek. Wyprawa miała wymiar nie tylko krajoznawczy, ale też integracyjny. W czasie drogi wolontariusze podziwlali uroki ziemi świętokrzyskiej oraz dzielili się doświadczeniami swej posługi w różnych obszarach społecznych i snuli plany na przyszłość.

Wyjście zorganizowane zostało przez Caritas Diecezji Kieleckiej w ramach projektu „Aktywne postawy młodzieży” współfinansowanego ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.