Dziś: 17 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Albert, Laura, Adolf

Ponad 19 ton żywności w zbiórce „Tak. Pomagam”

Rekordową ilość 19 337,52 kg żywności zebrano podczas zbiórki żywności przeprowadzonej przez Caritas Diecezji Kieleckiej w ramach ogólnopolskiej  akcji  „Tak. Pomagam” w dniach 07 – 08 grudnia 2018 r. W zbiórkę zaangażowało się ok. 1200 wolontariuszy z Parafialnych i Szkolnych i Kół Caritas oraz nauczyciele szkół i pracownicy Caritas. Akcja prowadzona była na terenie diecezji kieleckiej w Kielcach, Miedzianej Górze Kazimierzy Wielkiej, Koniecpolu, Busku - Zdroju, Sędziszowie, Proszowicach, Miechowie, Słomnikach, Jędrzejowie i Nowym Brzesku. Najwięcej żywności zebrano w Kielcach – ok. 9 ton i w Proszowicach - ponad 3,2 tony. Żywność zbierana była w sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, Sklepy Euro, Top Market, Tesco, Lidl, Carreufur.  Do oznakowanych koszy  trafiały produkty z przedłużonym terminem ważności, najczęściej mąka, makarony, kasze, oleje, konserwy, dżemy, słodycze. Z zebranych produktów zostanie przygotowanych ok. 3000 paczek, które  przekazane zostaną do osób potrzebujących, starszych, bezdomnych, chorych oraz rodzin wielodzietnych.

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom, wolontariuszom i pracownikom sklepów za ofiarność, zaangażowanie i życzliwe włączenie się w akcję.