Dziś: 24 Maj 2019    |    Imieniny: Joanna, Zuzanna, Milena

Wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas połamali się opłatkiem

W sobotę 29 grudnia 2018 r. przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Kieleckiej przybyli do Kielc na świąteczne spotkanie opłatkowe. Uroczystości rozpoczęły się Eucharystią sprawowaną pod przewodnictwem biskupa Andrzeja Kalety w kościele św. Jana Pawła II w Kielcach. W homilii ks. bp Kaleta nawiązał do pewnego obrazu betlejemskiej stajenki, w którym artysta bardzo prosto i czytelnie ukazał owoce przebywania blisko Jezusa. Malarz wyakcentował promień intensywnego światła, które z nieba trafia do szopki i mocno oświetla Dziecię Jezus. Następnie światło to odbija się od Jezusa i oświetla stojących najbliżej - św Józefa i Maryję oraz pasterzy, a dalej odbite oświetla też drugi i dalszy plan. Można z tego wysnuć prosty wniosek, że również w życiu ludzie najbardziej związani z Jezusem stają się przedłużeniem jego posłannictwa budowania Królestwa miłości. Kaznodzieja przywołał też słowa św. Matki Teresy z Kalkuty, która pisała, że "zawsze,  ilekroć pozwolisz by Bóg pokochał innych przez Ciebie, zawsze wtedy jest Boże Narodzenie". Słowa te stały się konkluzją i mottem całego rozważania o naszym spotkaniu z Jezusem, który przychodzi do każdego człowieka.

Po Mszy św. grupa dzieci ze Świetlicy Środowiskowej  "u Józefa" w Kielcach przedstawiła Jasełka przybliżające aktualizację tajemnicy Bożego Narodzenia.

Następnie w sali konferencyjnej Centrum Integracji Społecznej zebrani połamali się opłatkiem i spożyli wspólną agapę. Czas składania sobie wzajemnych życzeń ubogacili śpiewem kolęd członkowie młodzieżowej grupy Zespołu Caritas przy Parafii Grobu Bożego w Miechowie. Spotkanie zakończyło się krótką dyskusją na temat działań w zakresie wsparcia środowiskowego w Caritas Kieleckiej oraz planach na rok 2019.