Dziś: 17 Czerwiec 2019    |    Imieniny: Albert, Laura, Adolf

Wyjątkowy koncert kolęd w kieleckim Hospicjum

Dnia 13 stycznia 2019 r. w kaplicy Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach odbył się koncert kolęd w wykonaniu Scholi "Cantorum Kielcensis". Podopieczni Hospicjum i Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego mogli wspólnie zaśpiewać najbardziej popularne kolędy oraz wysłuchać mniej znanych, starych kolęd polskich i zagranicznych. Chorzy pozostający w swoich pokojach mogli uczestniczyć w tym pięknym wydarzeniu poprzez wewnętrzną sieć audiowizualną. Koncert odbył się w Niedzielę Chrztu Pańskiego i był dobry zwieńczeniem liturgicznego okresu Bożego Narodzenia. Bardzo dziękujemy artystom za poświęcony czas i kolędowanie w z chorymi w Hospicjum.

Schola "Cantorum Kielcensis" działa przy Bazylice Katedralnej w Kielcach. Prowadzi ją s. Hanna Szmigielska, benedyktynka, służąc w ten sposób wykształceniem muzycznym i doświadczeniem szczególnie w zakresie interpretacji chorału gregoriańskiego oraz jego duchowości. Powołaniem scholi jest towarzyszenie modlitwie liturgicznej Ludu Bożego oraz promowanie takiej muzyki, która otwiera w nas "przestrzeń modlitwy", przestrzeń spotkania z Bogiem.